Friday 2 September 2011

IKAN 3 RASA

Bahan-bahan

1 ekor Ikan Kerapu
cili padi - di hiris kasar
1 biji bawang besar - dipotong bulat
3 biji bawang kecil - dirajang
2 ulas bawang utih - dirajang
sedikit oyster sauce, fish sauce
sedikit minyak bijan
1 senduk kecil lemon paste
sedikit daun ketumbar atau daun pudina
sedikit tepung jagung
air dan garam secukupnya


Cara-cara

Ikan dibersihkan, kemudian dilumurkan dengan garam dan digoreng setengah
garing dan diangkat.

Tumis bawang putih, bawang kecil, cili padi dan bawang besar hingga layu
dengan minyak bekas ikan tadi dan sedikit minyak bijan.

Setelah layu, masukkan sedikit fish sauce, oyster sauce dan lemon paste,
dikacau rata dan masukkan sedikit air (jika ingin lebih berkuah, lebihkan air).

Setelah mendidih, tuangkan campuran tepung jagung dan air dan di kacau hingga pekat.
Masukkan daun ketumbar atau daun pudina dan segera diangkat.

Tuangkan kuah keatas ikan yang telah digoreng tadi dan hidangkan ketika panas.

No comments:

Post a Comment