Friday 2 September 2011

CAKOI

Bahan-bahan:
1 cawan air
2 cawan tepung roti
¼ sudu kecil instant yeast
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil garam
¾ sudu kecil tawas (alum)
½ sudu kecil baking soda
1 sudu besar minyak
Minyak utk menggoreng

Cara menyediakan:
Masukkan semua bahan kedalam breadmaker, pilih menu buat doh dan ON kan. 

Bila dah siap uli, keluarkan doh dari breadmaker. 

Taburkan tepung ke atas papan canai. 

Bahagikan doh kepada 2, buatkan bentuk panjang (40cm) setiap satu. 

Tutup doh dgn kain atau plastic wrap, biar naik dalam suhu bilik selama 45 minit.

Ratakan doh dengan tangan, biar jadi 1cm tinggi dan 5-6cm tebal. Potong 2-2.5cm, biar rehat selama 10-15 minit lagi.

Panaskan minyak umtuk menggoreng (deep-fry) dgn api kecil. Ambil sekeping doh, masukkan sedikit air dengan mengunakan lidi sate.

Letak sekeping doh diatas doh tadi, tekan di tengah dengan lidi sate.

Pegang kedua-dua hujung dan tarik perlahan-lahan, biar jadi 15-20cm panjang dan terus masuk ke dalam minyak panas. 

Kacau sikit apabila dia dah timbul dipermukaan minyak supaya dia jadi lebih kembang. 

Goreng sehingga perang keemasan.

No comments:

Post a Comment