Saturday 3 September 2011

NASI AYAM

Bahan-bahan :
  • ayam
  • beras
  • bawang besar
  • halia
  • bawang putih
  • sup bunjut
  • cili masak
  • sedikit sos tiram
  • sedikit kicap
  • sedikit cili sos
  • daun sup

Bahan-bahan sampingan :
  • Tomato
  • Timun
  • Daun salad

Cara-cara :
  • Rebus ayam bersama halia yang ditumbuk lumat sehingga masak.
  • Setelah masak, toskan ayam dan perap bersama sos tiram & kicap. Air rebusannya jangan dibuang.
  • Untuk nasi, tumis bawang merah & bawang putih hingga wangi, masukkan separuh air rebusan ayam tadi dan tanak bersama-sama nasi (bubuh pewarna kuning sikit supaya nasi tu berwarna kuning).Garam secukup rasa dan biarkan masak.
  • Ayam yang telah diperap kemudiannya digoreng.
  • Untuk kuah sup, tumis bawang putih dan bawang besar bersama-sama sup bunjut sehingga naik bau. Kemudian masukkan baki air rebusan ayam tadi. Setelah hampir masak, masukkan daun sup untuk menyedap dan mewangikannya.
  • Untuk sos cilinya pula, tumbuk atau blend cili masak bersama 1 ulas bawang putih hingga hancur. Masakkan bersama-sama sedikit sos cili dan sedikit air, letakkan sedikit gula dan garam secukup rasa.
    Setelah siap semua, bolehlah makan bersama-sama salad, timun dan tomato.

No comments:

Post a Comment