Bahan-bahan :
- ayam
- beras
- bawang besar
- halia
- bawang putih
- sup bunjut
- cili masak
- sedikit sos tiram
- sedikit kicap
- sedikit cili sos
- daun sup
Bahan-bahan sampingan :
- Tomato
- Timun
- Daun salad
Cara-cara :
- Rebus ayam bersama halia yang ditumbuk lumat sehingga masak.
- Setelah masak, toskan ayam dan perap bersama sos tiram & kicap. Air rebusannya jangan dibuang.
- Untuk nasi, tumis bawang merah & bawang putih hingga wangi, masukkan separuh air rebusan ayam tadi dan tanak bersama-sama nasi (bubuh pewarna kuning sikit supaya nasi tu berwarna kuning).Garam secukup rasa dan biarkan masak.
- Ayam yang telah diperap kemudiannya digoreng.
- Untuk kuah sup, tumis bawang putih dan bawang besar bersama-sama sup bunjut sehingga naik bau. Kemudian masukkan baki air rebusan ayam tadi. Setelah hampir masak, masukkan daun sup untuk menyedap dan mewangikannya.
- Untuk sos cilinya pula, tumbuk atau blend cili masak bersama 1 ulas bawang putih hingga hancur. Masakkan bersama-sama sedikit sos cili dan sedikit air, letakkan sedikit gula dan garam secukup rasa.
Setelah siap semua, bolehlah makan bersama-sama salad, timun dan tomato.
No comments:
Post a Comment